Utazós felszerlés - Technika - Nikon D90, Sony HDR-CX11e, Asus eee 901

Annyit harangoztuk már be, hogy a blog élő lesz, kaptok kép és videós anyagot a kint létünkkor, hogy lassan ideje is írni, hogy ezek mik segítségével valósulnak meg.  Íme egy kis segítség azoknak akik hasonló cipőbe járnak mint mi, tehát az utazás alatt akarnak foglalkozni (szerkeszteni és feltölteni) a képekkel és a videókkal.

ASUS EEE 901: A fő társunk - amin keresztül tartjuk a világgal a kapcsolatot egy Asus eee 901-es netbook lesz. A hozzáértőkben egyből felmerülhet a kérdés: "miért?" Habár a kis eee  elég lassú mégis amire nekünk kell arra tökéletesen elegendő: net és persze kicsi, könnyű, táskába elfér és bármikor elő lehet venni ha épp valamilyen oknál fogva "üresjárat" van. Persze a képeket és a videókat fel is kell dolgozni és csak utána kerülnek fel a netre. A legkisebb gond ugyebár a szöveg bepötyögése, hisz az USA-ban (legalábbis New York-ban) minden sarkon találni wifit.  A tapasztalat szerint napi pár perces ráfordítással minden gond nélkül lehet a NEM nyers (tehát nem RAW) képfájlokat átkonvertálni kisebb méretre. Természetesen nem fog az összes kép felkerülni amit készítettünk aznap, csak az érdekesebbek.  A videó része a dolognak picikét problémásabb mert míg a nagy gépen egy 1 perces videó átkonvertálása kisebb formába (amit fel lehet tölteni a netre gyorsan és elfogadható minőségben) kb fél perc alatt megvan, addig ugyanez a kis eee-n 2 percbe kerül. Persze semmi gond: este nagyon jól tud dolgozni a picike, hangtalanul, így ezt ki is használjuk. Hozzátartozik, hogy videószerkesztésről ne is álmodjunk, így még kérdéses, hogy ez a rész hogy lesz megoldva. A konvertáló program a Xilisoft Video Converter lesz, mivel ez volt az egyetlen kicsi és egy kattintásos tömörítő ami megfelelt a célra. Egyébként bonyolultabb programokat használnék újratömörítésre.

TÁRHELY: ugye az eee nincs ellátva túl nagy tárhellyel így utunk során egy WD Passport USB-s miniHDD lesz a társunk. Az egyedüli amitől félnünk kell, hogy nehogy lemágneseződjön az út során, mert akkor oda minden.

A NET:  az USA-ban (legalábbis New York-ban) minden sarkon találni wifit. Pár éve kint létemkor ez még nagy részben fizetős volt viszont ahogy olvasom mostanában a legtöbb helyen már ingyenes. Habár New Yorkban nem vagyok biztos, de pl. Miamiban az Aventura-ban (ugyebár az egyik lehetséges szállásunk) ingyenes a wifi a szállodában, de elvileg a legtöbb helyen a recepciónál van ingyenes wifi, tehát a tartalmakat megpróbáljuk ott feltölteni, reméljük megfelelő sebességgel. Ha más nem akkor beugrunk egy netkávézóba, ahol gyorsan fel lehet nyomni a képeket és a videókat. Amit nem szabad elfelejteni, hogy a világ másik végén leszünk és a hozzáértőbbek tuják, hogy míg Magyarországra viszonylag gyorsan jön az adatfolyam addig kifelé már nem feltétlenül. Így nem tudjuk, hogy az indavideo-t és a hasonló otthoni videó-megosztókat milyen gyorsasággal fogjuk tudni elérni, így marad a vimeo és/vagy a youtube, bár a vimeon alapból van egy sebességkorlát.

A KAMERA: ugyan rendelkezem egy Sanyo HD1000 FullHD SDHC-s kamerával, de a formája miatt (pisztoly) sem és a rögzített minőség miatt sem szívesen vinném magammal. Szerkeszteni videót vele még egy négymagos gépen is borzasztó a file formátuma miatt (H.264) és egyedüli megoldás a proxy-szerkesztés ami irtózatosan sok helyet foglalna, nem beszélve arról, hogy kicsit problémás is. A legegyszerűbb választás egy AVCHD formátumú, szintén memóriakártyás kamera. Rengeteg tesztet olvastam át és a kezdeti Panasonic SD100-ról átpártoltam a Sony HDR-CX11e típusú kamerára. A választást nagyban befolyásolta  a szenzor mérete a Sony javára. Ez sokkal részletgazdagabb minőséget jelent és egy HD videónál ez nem elhanyagolható. Árban mindekét kamera azonos szinten van és a következő nagy ugrás (ami nyilván még jobb lenne minőségileg) már 50e Ft-tal drágább lenne. Szívem szerint a Panasonicot venném, mert a Sony kamerák menüje és a touch-screen nem a kedvencem. A dologhoz hozzátartozik, hogy a kamerát csak erre az utazásra venném és ha lehet el is adnám egyből az utazás után. Arról nem is beszélve, hogy azonos, jutányos áron majdnem 1 év garanciával inkább Sony-t vesznek emberek mint Panasonicot, pláne ha a Sony szebb képeket csinál.

Páran kérdezték, hogy miért nem szalagos HDV kamerát veszek. A válasz: mert nem akarok legalább 10 kazettával hazaérkezni az USA-ból és utána még capture-ölni.

FÉNYKÉPEZŐ: egy Nikon D90 tükörreflexes gép segíti majd a képalkotást és pár művészi videó megkomponálásban is segédkezhet, aki kicsit is otthon van ezekben az tudja, hogy miért. Van pár objektívem, de mivel ez egy utazás, így maradok a Nikkor 18-105mm (1:3.5-5.6) VR kit objektívnél ami utazáshoz tökéletesen elegendő (súlyban, rajzolatban és zoom átfogásban), bár bizonyos esetekben hiányozni fog a nagy fényerő és a makró mód az objektívban, de valamit valamiért. Nem is beszélve arról, hogy ez a második legkönnyebb objektívem így a gép súlya is szépen lecsökken. Szóba került egy Panasonic LX3 compact fényképező is ami habár gyönyörű képeket készít (kategóriájában a legjobb egyesek szerint), valószínű, hogy nem jön velünk, mivel nem ad olyan szabadságot mint a D90. Igaz, az LX3 legalább elférne a zsebben...

 

Címkék: fotó előkészületek videó képek technika nikon d90 sony cx11e

A bejegyzés trackback címe:

https://projectusa.blog.hu/api/trackback/id/tr35991368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.