Beszámoló - 2009.03.30. - Harmadik nap - fedezzük fel New York nevezetességeit

Frissítettük a tegnapi bejegyzést, ha esetleg elkerülte a figyelmeteket. Egyébként egy új nap és egy új bejegyzés amit ha holnap megnéztek lehet már frissülni fog több bejegyzéssel ;)

Írva: 2009.03.30, ~15:00 (NY idő: (03.30) ~09:00)
 - feltöltve a blogra: NY idő: 2009.03.30, 09:30

TETTÜNK FEL KÉPEKET. IDE KATTINTVA ELÉRHETŐEK
(új ablakban nyílik meg)

Búgó hang továbbra is megmaradt a szálláson, erőteljesebb, de rövidebb és hosszabb időre abba hagyja. Fülldugó (nálam) beválik, így ma veszünk Slatesnek is.
Úgy néz ki beválik a Burger King féle ingyen internet. Eszünk egy szennykaját $3-ért és cserébe ingyen netezhetünk - mondjuk lehet, hogy a kutyát sem érdekelné ha egyszerűen csak felmennénk a kaja részlegre. Az itteni gyorsétkezési szokásokról annyit, hogy magasabbak az árak mint náluk és papírzacskóban adják ki (mind a meki, mind a burger) amit utána az asztalnál megehetsz. Tálca nincs csak a papírzacskóra hagyatkozhatsz. Érdekes. Amúgy az árak egész New Yorkban nettó árak, tehát mást fizetsz, mint amit az árcetlin látsz. Szállás esetén rájön még millió adó, míg a termékekre az üzletben rájön egy 7% vagy 8%-os áfa (nem emlékszem pontosan). Második napja vagyunk itt, de még nem sikerült megszoknunk és mindig átverve érezzük magunkat. Egyébként az árak általában megegyezőek vagy magasabbak mint nálunk - olcsóbb nagyon ritka esetben. Köszönhető ez a gyenge forintnak, de ha 200 ft / USD-vel is számolunk akkor sem lenne szebb a helyzet. Hozzá tartozik, hogy általában nagyobb kiszerelésben adnak mindent, de ha leosztjuk ugyaott vagyunk. Üdítőből mindegyik 20 fl oz. tehát 591ml. :)

Az emberek hihetetlenül udvariasak. Tegnap a múzeumba én sétáltam bele valakinek a képébe (csak a vakuzás után tűnt fel, hogy exponáltak) és a fotózó hölgy kért elnézést - persze én is közben. A másik az utcán történt amikor is a gyalogosnak volt piros ám szokásukhoz híven mindenki átmegy a piroson (veszélyesebb helyeken azért megkérik, hogy csak zöld jelzés esetén menjenek át), most sem történt másképp és amíg a kocsinak zöld volt, a gyalogos szépen átsétált előtte az meg megvárta amíg az egész "csorda" átér. Hangsúlyozom: neki volt zöld. Ez nekünk, magyaroknak még fura.

A Bahamákon még mindig / megint nincs szabad hely, úgy néz ki tényleg kikerül az utazási tervből.

Most útnak indulunk a tegnap említett programokat próbáljuk meg megvalósítani. Ma este vagy holnap (magyar idő szerint) hajnalban frissítjük a bejegyzést előreláthatólag.
 

 

Írva: 2009.03.30, ~23:00 (NY idő: 03.30 ~ 17:00)
- feltöltve a blogra: NY idő: 2009.03.30, 21:18

A mai napunk igazán mozgalmasan telt. Reggel 9 óta úton vagyunk, most értünk csak vissza a szállásra. A reggeli időjárás jelentést figyelembe véve alakítottuk a napunkat. A reggeli híradásokban még kellemes időt mondtak esővel és széllel. Ezek közül szerencsére az eső elkerült minket, tiszta időnk volt egész nap, de a szél az erősen fúj még mindig. Kellett is vennünk egy fülvédőt, mert már nem bírtuk.

A reggelt a legközelebbi Burger Kingben kezdtük, hogy gyorsan frissíthessünk. Hétfő lévén a múzeumok legtöbbje zárva, amit nem vettünk figyelembe a tervezéskor, így nem sok lehetőségünk maradt a mai napra.

Először feltérképeztük a környéket, a Wall Street-et. Hihetetlen volt látni, hogy mennyi ember hömpölyög az utcán, öltönyösök mindenhol. A Wall Street elején található a Trinity Church egy kisebb temetővel. A templom nagyon hangulatos, nem túl nagy, az anglikán egyházhoz tartozik. Érdekes volt, hogy minden második oszlopon kisebb LCD tv-k voltak, hogy kényelmesebben nyomon lehessen követni a szertartást.

A Wall Street mindössze egy rövidke kis utca, annál nagyobb forgalmat bonyolít le. Itt található a New Yorki Értéktőzsde, a világ legnagyobb tőzsdéje, mely helyrajzilag a Board Streethez tartozik. Vele szemben található a Federal Hall George Washington szobrával.

Sétánk a nagy szélre való tekintettel a metróba vezetett és elindultunk megnézni a Rockefeller Centert. Maga a Center 19 épületből áll és a világ legnagyobb magántulajdonú épületkomplexuma. Többek között itt található az NBC televíziós csatorna székháza, a Radio City Music Hall és megannyi luxus kereskedelmi márka és éttermek sokasága.

Kezdett jó idő lenni, úgy döntöttünk, hogy amit első este sikerült lefotózni megörökítjük nappal is. Így elmentünk ismét a Waldorf=Astoriahoz, a Grand Central Terminalhoz, Chrysler Buildinghez, ENSZ-székház. Ettünk egy kis kajáldában elég jó áron, egész finomat. Visszafelé ellátogattunk a Gyémántkereskedők Utcájába (47th street) és a világ legnagyobb áruházába a Macy's-be, ide majd még visszamegyünk vásárolni szerdán vagy csütörtökön.

Tiszta időnek köszönhetően felmerészkedtünk az Empire State Building 86-ik emeletéig. Jó tanács, hogy kikerüljük a sorban állást a jegypénztárnál itt is használhatjuk a bankkártyával működő önkiszolgáló terminált. A sorban állást a lifteknél itt sem ússzuk meg sajnos, rengetegen vannak, de gördülékenyen mennek a dolgok. A liftek villámgyorsan felrepítenek a 80-ik emeletre, ahol át kell szállni egy másik liftbe a további 6 emelet megtételéig. Ami ott várt minket, az leírhatatlan. Előttünk hevert az egész város, szó szerint. Nincs még egy hasonló nagyságú épület a környéken, jó idő esetén akár 80 km-re is elláthat az ember, mi addig talán nem, de egész New Yorkot beláttuk az biztos. Elképesztő volt. Azonban hirtelen hihetetlenül heves szél támadt, kicsit meginogtunk, szóval jobbnak láttuk ha lejövünk.

Így történt, hogy hazajöttünk. Fáradt vagyunk eléggé, alig érezzük a lábunkat, sokat sétáltunk nagyon. Most kicsit pihenünk, aztán még elmegyünk nézelődni a szomszédos bevásárlóközpontba, illetve a Burgerbe, hogy feltöltsük az anyagot. Az esti program gyanánt TV nézés volt, "élőben" néztük a How I Met Your Mother és a Big Bang Theory sorozatokat.

Címkék: vásárlás internet múzeum newyork hilton millenium nyl

A bejegyzés trackback címe:

https://projectusa.blog.hu/api/trackback/id/tr861035222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beci76 2009.03.30. 21:26:05

CIAO!

sexy vagy Geri az agyban ahogy fexel:))))....erdekes lehet mi az a bugas amire panaszkodtok???foleg a 34.diken????

Nem szeretnek hengeredni de ha a kornyek tele van bolttal akkor bizhatok abban hogy meglesz az Advil-om????2*180:)))))

thxs Beci tovabbi jo idozest Nektek

Shokatear 2009.03.31. 15:06:49

@Beci76: Azok voltak az elsők amiket megvettem, emiatt ne fájjon a fejed :)Na megyünk, megmásszuk az Öreg Hölgyet a kikötőbe.